Camí de Can Xercavins, s/n · 08191 Rubí (BCN)
14 des. 2022
Els estudiants entrant al magatzem de Parcs i Jardins catalunya

Rebem la visita de l’Escola Quintanes

L’Escola de Formació Professional Quintanes de Les Masies de Voltregà ha visitat les nostres instal·lacions de Rubí. Un grup d’alumnes del Primer Curs del Grau Mitjà de Jardineria ha vingut a fer una visita guiada i presentació de com funciona la nostra empresa, tots els nostres serveis, el tipus de perfil professional què tenim i busquem, els procediments sostenibles que seguim, etc.

La presentació l’ha realitzat el nostre director tècnic, Roger Genescà, a la nostra aula de formació. Seguidament, els ha acompanyat a fer una visita per les instal·lacions on s’ha pogut observar els nostres magatzems, els vestuaris, la nostra zona de compostatge i gestió de residus. Els estudiants tenien especial interès a descobrir com s’organitza i treballa una mitjana empresa com la nostra.

Es tracta d’una visita que fem de manera anual com a recurs educatiu per l’escola de formació. Però per a nosaltres també és molt enriquidor veure com les noves generacions tenen interès en l’ofici. En la nostra empresa es poden realitzar pràctiques professionals, així que tenim les portes obertes a aquest tipus de visites. Si la vostra escola de formació també vol gaudir d’aquesta visita i oferir un lloc on fer les pràctiques als seus alumnes, poseu-vos en contacte amb nosaltres. Estem encantats d’oferir-vos oportunitats laborals!

03 oct. 2022

Mas Gener estrena la nova zona de jocs infantils i una superfície preparada per a cal·listènia

El contracte amb l’Ajuntament de Sant Cugat i Parcs i Jardins Catalunya sorgeix d’unes propostes de participació ciutadana. Es va decidir restaurar l’estat del joc infantil anterior, així com fer la pavimentació de la zona de cal·listènia. 
READ MORE
El contracte amb l’Ajuntament de Sant Cugat i Parcs i Jardins Catalunya sorgeix d’unes propostes de participació ciutadana. Es va decidir restaurar l’estat del joc infantil anterior, així com fer la pavimentació de la zona de cal·listènia. 
READ MORE
11 ag. 2022

Parcs i Jardins Catalunya executa el parc de Rosa Oriol Anguera a Lliçà d’Amunt

L’obra inclou l’arranjament d’una zona infantil, la preparació d’una zona de cal·listènia i adequació dels salts de BTT

Parcs i Jardins Catalunya està executant les obres al Parc Rosa Oriol Anguera al barri de Ca l’Artigues a Lliçà de Munt. L’objectiu principal és la millora ambiental, funcional i paisatgística. Han estat els veïns i veïnes de Ca l’Artigues i l’AFA de l’Escola Rosa Oriol Anguera els que ho han acordat a un procés participatiu.

Diferents actuacions al parc

El parc té una extensió de 37.636,21 m², que estan dividits en diferents zones: parc infantil Rosa Oriol Anguera, zona de prat, zona de pineda, zona de riera, entre d’altres.

El projecte contempla diferents actuacions per tal d’adequar tota la zona verda i treure el màxim rendiment. Entre ells hi ha la creació d’un espai esbargiment i descans per a la gent del municipi de tots els grups d’edat. Per a fer-ho, es millorarà i ampliarà la zona de jocs infantils en relació amb l’Escola. També es crearà una nova zona de jocs infantils prop del Mercat Municipal.

Per altra banda, es crearà una zona de pícnic a la pineda, una àrea per a poder dur a terme cal·listènia i una zona adequada per a la pràctica dels salts BTT que garanteixi la seguretat dels usuaris. Per a fer tot això, caldrà anivellar la major part del parc i millorar l’accessibilitat a les entrades.

La presència de zones d’ombra gràcies a l’arbrat i a incorporació de nou mobiliari permetran generar zones de descans.

L’equip de Parcs i Jardins inicia les obres

L’obra tindrà una durada de 12 mesos a comptar des de la formalització de la resolució de la licitació. L’equip de Parcs i Jardins Catalunya ja ha començat amb l’extracció de la canya que és present a la zona propera a la riera i al llarg de la parcel·la del parc. Es tracta de reduir la seva presència per deixar pas a altra vegetació autòctona i plantació de nou arbrat.

També s’han reduït els desnivells que hi ha en alguns punts del parc per a fer-ho més accessible per a totes les edats i talat diferents arbres que suposaven un perill per als veïns i veïnes pel seu estat.

05 ag. 2022
malalties plantes

Malalties habituals en les plantes

Les plantes com qualsevol ésser viu també pateix de malalties i plagues. Molts cops es produeixen canvis i respostes parcials o totals (la mort) en la planta. Vols saber quines són les malalties habituals en les plantes?

Les infeccions poden afectar diferents parts de les plantes: arrels, fulles, flors i fruits o els vasos del xilema, per exemple. Cada tipus tindrà uns efectes diferents: dificultat d’absorció d’aigua, problemes amb la reproducció i la fotosíntesi, etc.

Però, quines són les malalties més habituals?

Míldiu: és un fong que surt quan hi ha molta humitat i una temperatura entre 10 i 20ºC. S’identifica fàcilment perquè té presència com a taques blanques i grogues a les fulles, quan s’exten provoca necrosis a algunes parts. És habitual en plantes com la del tomàquet, l’albergínia, el cogombre, la patata o la ceba.

Oïdi: també es tracta d’un fong amb presència blanquinosa, però que es distingeix per tenir aspecte de pols. Afecta totes les parts aèries de les plantes, sobretot les fulles. Com tots els fongs, també sorgeix a partir d’un alt nivell d’humitat , però també influencien les males herbes, alt nivell de nitrogen o mala ventilació. Amb aquest fong es bloqueja la llum i per tal no es pot realitzar la fotosíntesi de la planta correctament, fent que acabi causant la mort de les fulles.

Antracnosis: no es tracta d’una única malaltia, sinó un conjunt d’elles. Són provocades per fongs i per excés d’aigua que faciliten la seva reproducció. Es pot manifestar de diferents maneres: en fulles tendres es veu una gran afectació, apareixen taques en els fruits i el fullatge s’acaba assecant.

Alternaria: aquesta malaltia també és provocada per un fong i afecta les fulles, als talls, a les flors i als fruits. Es pot apreciar en forma de taques de color cafè o negres, però també pot provocar el podriment dels fruits. Les espores germinen i penetren als teixits de les plantes gràcies a l’aigua. Al cap d’uns dies es comencen a veure els primers símptomes.

Septoria: és un tipus de malaltia que afecta principalment al blat, al sègol i la civada i és provocada per fongs. Els símptomes que mostren són taques a les fulles que comencen longitudinalment entre els nervis i es converteixen un color groguenc.

Sclerotinia: També conegut com a floridura blanca. Es tracta d’un fong que es reprodueix a unes temperatures entre 20 i 25 °C, però també necessitat humitat i pot viure fins a 10 anys en condicions òptimes. Normalment, la infecció comença des del terra i va pujant. Apareix una podridura blanca que agafa textura de cotó. En les fulles es converteix en cremades.

Armillaria: aquest fong podreix les arrels de moltes espècies de plantes. Es tracta d’un fong que és comestible per a les persones, però per a les plantes pot ser perjudicial. Normalment, es produeix a la base del voltant dels arbres, però els efectes es veuen reflectits fins a les copes dels arbres i a les branques. Les plantes i arbres es veuen perjudicades a l’hora d’absorbir aigua, ja que afecta les seves arrels.

Fusarium: aquest fong es troba en el substrat i està format per grans variants d’espècies que afecten diferents parts de les plantes. Aquest tipus de fong té molta facilitat per desenvolupar-se amb altes temperatures i amb poca humitat. Pel que fa als símptomes es pot identificar com un pansiment progressiu, on les fulles es tornen més marrons.

Com tractar-les i prevenir-les?

Cada fong, malaltia o plaga que puguin tenir les plantes tenen un tractament diferent, el millor serà que us poseu en contacte amb un equip de professionals com per exemple el de Parcs i Jardins Catalunya. Tot i això, us podem recomanar un seguir de recomanacions que faran que es redueixi l’impacte:

  • S’ha de mantenir la separació entre les plantes i l’arbrat que estigui infectat. Les espores es transporten per l’aire.
  • No facilitar la propagació del fong sempre que sigui possible. Reduir la humitat i la temperatura, sempre i que no sigui perjudicial per a la nostra flora.
  • Retirar la part infectada en la mesura que sigui possible.
  • Procurar un bon drenatge i control de la humitat.
  • Fer una poda recurrent.
18 jul. 2022
altes temperatures al jardins

Protegeix el jardí de l’onada de calor

Amb aquestes altes temperatures és important protegir el teu jardí de l’onada de calor. No només som nosaltres o els nostres animals als quals hem de protegir, sinó també la vegetació del nostre jardí.

La hidratació és un factor determinant per a assegurar la durabilitat de les nostres plantes. Si és rellevant per als éssers humans, per què no pels espais verds? Amb altes temperatures és rellevant recordar aquest truc bàsic: assegurar el reg i fins i tot ampliar la seva periodicitat.

Consells per a mantenir el jardí

Tant de bo, poder evitar aquestes altes temperatures que afecten al territori. Però el que sí tenim a les nostres mans és seguir un conjunt de mesures per tal de afluixar el màxim els efectes al nostre jardí i/o plantes.

  • Bona hidratació: és crucial augmentar la freqüència del reg i assegurar-nos que les arrels absorbeixin aigua. En horts també es pot instal·lar algun sistema que generi humitat ambiental.
  • Cobrir les plantes amb teles: per tal d’evitar el contacte directe amb la llum solar. Algunes d’elles tenen molta sensibilitat a les altes exposicions i provoca cremades a les fulles. També es poden ajuntar algunes plantes i així es protegiran entre elles dels rajos solars.
  • Controlar que no hi hagi plagues de fongs, àcars o pugons que actuen amb calor.

Recorda! Cada planta té un tipus de necessitat de quantitat d’aigua, periodicitat o el tipus de reg que els pot afavorir.

Estem en risc d’incendis forestals

Amb aquestes altes temperatures s’ha decretat el Pla Alfa 3 amb risc extrem d’incendis forestals. Ja són 1.500 hectàrees les que cremen el Pont de Vilomara. És important seguir els consells d’autoprotecció davant d’incendis forestals.

11 jul. 2022

Sabadell llueix ja la nova zona verda a Torreguitart

La transformació de l’espai públic entre els carrers Vallirana, Vallmanya i Vall d’Àneu de Sabadell ja ha finalitzat. L’Ajuntament de Sabadell i l’equip de Parcs i Jardins Catalunya han treballat per a fer una zona més verda al barri de Torreguitart.

READ MORE

La transformació de l’espai públic entre els carrers Vallirana, Vallmanya i Vall d’Àneu de Sabadell ja ha finalitzat. L’Ajuntament de Sabadell i l’equip de Parcs i Jardins Catalunya han treballat per a fer una zona més verda al barri de Torreguitart.

READ MORE
08 jul. 2022

Les millors APPS de Jardineria

Poder utilitzar el mòbil per a facilitar-nos diferents tasques ja és una realitat. I nosaltres us portem les millors Apps de jardineria per a mantenir els vostres jardins el més fàcil possible.

READ MORE
19 set. 2019

Quines tasques fer al jardí quan arriba la tardor?

Deixem la calor i la sequedat de l’estiu per donar pas a la tardor, on el clima és més suau i les plantes gaudeixen d’una segona etapa de creixement. Amb l’arribada de la tardor alguns arbres i arbustos caducifolis mostren les millors tonalitats de color en les seves fulles i d’altres espècies ens deixen gaudir dels seus fruits. La tardor és una de les èpoques en què el jardiner té més feina, cal  reparar els estralls de l’estiu i preparar el jardí per a la letargia hivernal.

READ MORE