Consells per mantenir el jardí durant les vacances..

És temps de vacances i surt la preocupació de com ens trobarem el jardí a la nostra tornada a casa. Per descomptat, l’ideal per mantenir-lo en bones condicions és que uns professionals es facin càrrec del jardí, si això no és possible, familiars o amics. Per si cap de les opcions fossi factible, li proposem una sèrie de consells perquè en tornar a casa el seu jardí no s’hagi transformat en un espai verd per la invasió de males herbes o pel contrari, en un espai sec per manca d’aigua.

Abans de marxar de vacances

És convenient esporgar les plantes aptes per l’estació, deixar d’adobar unes setmanes abans de marxar i treure les flors i fulles més grans per tal d’aturar una mica el creixement i que aguantin millor sense aigua. Pel que fa a la gespa, cal retallar-la però no massa perquè no es debiliti, deixant el jardí net i en condicions.

És importat fer un reg abundant i repetir a la matinada. No cal inundar-lo, però sí deixar la terra ben mullada.

Si les plantes es troben en testos i són fàcils de moure’ls, cal triar un lloc més fresc i agrupar-les per conservar la humitat. Col·locar-les en un lloc amb llum indirecta però mai a les fosques. Just abans de marxar, convé submergir els testos en aigua durant 30 minuts perquè la terra absorbeixi el màxim líquid possible de manera natural. A continuació, deixar escórrer perquè no es podreixin les arrels per excés de líquid.

Per sobre de la terra es pot col·locar una capa d’escorces, grava, pedres de mida petita o fulles seques per preservar la humitat. És bona idea cavar escocells al voltant dels peus dels arbres i arbustos perquè retinguin l’aigua.

Trucs casolans per regar les plantes en vacances

L’opció més fàcil i còmoda és la instal·lació d’un reg automàtic, amb aspersors, difusors o degoteig. Al mercat hi ha programadors molt senzills que funcionen amb piles, porten l’electrovàlvula incorporada i van connectats directament a l’aixeta.

degoter-reg-automatic

Què fer en cas de no disposar de reg automàtic?

  • El truc de l’ampolla de plàstic. Cal fer un forat mil·limètric al tap de l’ampolla perquè l’aigua caigui a poc a poc. Després es col·loca l’ampolla cap per avall, de manera que la gota d’aigua mulli la terra. Es pot disminuir el cabal obstaculitzant la sortida amb un tros de teixit de cotó a la base del tap abans d’enroscar.
  • El truc del cordó de cotó. Col·locar un extrem enterrat a la terra i l’altre submergit en l’aigua d’algun recipient. La planta absorbirà l’aigua, conduïda per capil·laritat, segons es vagi assecant la terra a través del cordó. Aquest sistema permet que una planta mitjana sobrevisqui fins a un mes amb dos litres d’aigua.
  • Col·locar la base dels testos directament en un recipient amb aigua només pot conduir al desastre. En canvi, si es col·loca algun objecte de material porós en contacte amb l’aigua i sobre d’aquest el test, estarà perfecte. Un plat de fang col·locat a l’inrevés i submergit en aigua pot servir per conduir la humitat fins a la planta.

cordó reg

Amb aquests petits trucs casolans no caldrà patir pel jardí mentre estem fora gaudint de les vacances. Si en voleu saber més, ens ho podeu consultar.

Deixeu un comentari