El paper de les enfiladisses.

Les plantes enfiladisses suposen un element de composició vertical imprescindible i fonamental en el jardí.

Amb elles es poden cobrir murs aportant diferents tonalitats de color mitjançant el fullatge o aromes gràcies a unes floracions espectaculars. Són les protagonistes indiscutibles de pèrgoles i reixes, proporcionant a més, una major intimitat.

foto 4           foto 3

Com es subjecten?

Hi ha enfiladisses que s’enfilen en sentit contrari a les agulles del rellotge, com per exemple la glicinia (Wisteria sinensis) o el gessamí xinès (Jasminum mesnyi). Unes altres s’adhereixen a les superfícies buscant la llum, subjectant-se mitjançant les arrels aèries; aquestes són ideals per cobrir grans murs, com per exemple l’heura (Hedera helix) o el ficus (Ficus repens). Algunes desenvolupen circells i es cultiven millor en estructures horitzontals, com és el cas de les clemàtides (Clematis paniculata). Finalment hi ha enfiladisses que tenen espines corbes cap a baix amb les que s’agafen a la paret o estructura que les suporta. A aquest tipus pertanyen els rosers sarmentosos (Rosa sp.).

foto1   foto 5    foto 6

Per a un bon desenvolupament de les enfiladisses és recomanable guiar-les des d’un principi realitzant podes periòdiques.

Feu un comentari