Quin és el millor moment per plantar arbres?.

Moltes vegades decidim comprar un arbre sense tenir en compte quin és el millor moment de realitzar la plantació. Els arbres són plantes que per poder créixer necessiten que les temperatures siguin les adequades per ells i això depèn del tipus d’arbre que sigui.

 

Tipus d’arbres

Hi ha els arbres de fulla caduca (caducifolis) o de fulla perenne (perennifolis).

Els arbres de fulla caduca són aquells que perden les fulles i es poden plantar just abans del període de latència o inactivitat vegetal, moment quan cauen les fulles. Aquest període correspon a la tardor. Com arbres caducifolis propis del clima mediterrani destaquem:

Cercis siliquastrum (Arbre de l’amor)

Ficus carica (Figuera)

Prunus pissardii (Cirerer ornamental)

Albizia julibrissim (Arbre de la seda o Acàcia de Constantinoble)

Celtis australis (Lledoner)

Respecte als arbres perennifolis, els que es mantenen sempre verds, es caracteritzen perquè durant la tardor i l’hivern redueixen el metabolisme.  Si els plantessin en aquesta època, el fred podria danyar considerablement les seves fulles, per això és recomanable esperar a finals de l’hivern per plantar-los al jardí. Dins d’aquests tipus d’arbres trobem:

Quercus ilex (Alzina)

Ceratonia siliqua (Garrofer)

Olea europaea (Olivera)

Schinus molle (Fals pebrer o Pebrer bord)

Lagunaria patersonia (Arbre pica-pica)

Format de venda per a la plantació

El format en què trobem els arbres a l’hora de comprar-los també influeix. Tres maneres possibles que trobem al mercat:

  • Arrel nua. Els arbres arrel nua, els més econòmics, són més comuns pels caducifolis, ja que es troben en parada vegetativa.

raiz-desnuda

  • Amb cepelló. Format més adequat per plantar els arbres de fulla perenne, fer-ho d’una altra manera pot ser un risc.

cepelló

  • En test. També és el format  idoni per arbres perennifolis. La diferència amb els de cepelló és que el test cal retirar-lo en el moment de col·locar l’arbre en el forat de plantació.

arbre amb test

Però no tots els arbres es comercialitzen en els tres formats.

Un cop ja sabem quina és la millor època per la plantació d’arbres, cal tindre molta cura en la seva plantació, no és una tasca difícil però té les seves regles, tanmateix, per a una correcta tria i plantació, és millor deixar-se assessorar per professionals. Si en voleu saber més, ens ho podeu consultar.

 

Feu un comentari