Quines tasques fer al jardí quan arriba la tardor?.

Deixem la calor i la sequedat de l’estiu per donar pas a la tardor, on el clima és més suau i les plantes gaudeixen d’una segona etapa de creixement. Amb l’arribada de la tardor alguns arbres i arbustos caducifolis mostren les millors tonalitats de color en les seves fulles i d’altres espècies ens deixen gaudir dels seus fruits. La tardor és una de les èpoques en què el jardiner té més feina, cal  reparar els estralls de l’estiu i preparar el jardí per a la letargia hivernal.

Consells de jardineria a la tardor

Reg

reg tardorDesprés de l’estiu, molts dels terrenys dels nostres jardins queden secs i àrids. La tardor és el moment crucial per regar-los, hidratar-los i retornar-los la humitat, des de la superfície fins a les capes més profundes.

Però cal tenir en compte que a la tardor la majoria de les plantes comencen el període de descans pel qual hem de reduir cada vegada més els regs a l’exterior, depenent de la pluja, es poden suprimir del tot. L’ideal és regar poques vegades però de forma profunda, en comptes de regar seguit i a compte gotes. En aquesta època els rajos de sol deixen de picar fort i les temperatures es tornen més fresques, així el terreny reté l’aigua per molt més temps. Això li dóna més oportunitat a les arrels per absorbir aigua i nutrients.

Poda

296x296-pruningHi ha moltes raons per les quals s’ha de podar a la tardor.  Ajuda a millorar la salut i l’aparença de les plantes i promou el creixement, però cal anar amb cura; la poda no ha de ser molt intensa, ja que el tall estimula l’aparició de noves gemmes i brots que sovint no resisteixen les gelades.

Aprofita per netejar branques seques, desviades o fetes malbé i indesitjables d’arbustos i arbres, sigui perquè han crescut desmesuradament o per ordenar-les i donar-los formes. Després de podar es aconsellable encoixina l’escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes.

És bon moment per retallar les bardisses de coníferes i perennifòlies; escorçar les tiges i flors seques de les plantes vivaces i les aromàtiques per afavorir un bon creixement i desenvolupament de les plantes quan tornin a brotar.

Respecte  a la gespa, a mesura que la tardor avança, creix amb menor freqüència, per tant es pot augmentar una miqueta l’alçada de tall en la segadora i allargar els dies entre tall i tall per donar-li un descans a la gespa.

Temps de plantacions i trasplantaments

trasplantLa tardor és una de les millors estacions de l’any per renovar el jardí substituint les plantes que han mort per la calor de l’estiu o, simplement, perquè vulguem fer noves plantacions, ficar una miqueta de color abans que arribi l’hivern. Durant l’època de la tardor, el clima afavoreix les espècies recentment plantades i/o trasplantades; la terra té prou humitat gràcies a les pluges i encara està calenta de l’estiu i la tardor, de tal manera que les plantes tenen encara temps per davant per aclimatar-se a la seva nova ubicació i formar noves arrels.

Per exemple, per a les roses, la tardor, abans de la primera gelada, és el moment ideal de plantació. També és bona època per plantar bulbs que floreixen a la primavera com tulipes, jacints, crocus, anemones, … També es pot plantar els pensaments d’hivern i crisantems de tardor per donar un toc de color al jardí ara que la majoria de les flors comencen a desaparèixer.

Una bona pràctica per a plantes i arbustos acabats de plantar és cobrir el peu amb una capa de fulles, compost o altre material orgànic per evitar que el sòl s’aixequi, li aporta aliment i protegeix les arrels de possibles gelades. En el cas dels arbres, és convenient netejar la malesa del voltant, ja que és competidora per l’aigua i els nutrients del terreny i realitzar un bon escocell per emmagatzemar l’aigua de pluja.

Adob

compostLa tardor, com s’ha esmentat anteriorment, és l’estació prèvia al repòs de la majoria de plantes. Com més avançada està l’estació, menys recomanable és adobar, en especial amb nitrogen, ja que estimularia el creixement de les plantes en lloc de preparar-les per l’entrada en repòs.

L’adob més recomanable és l’adob orgànic com el fem, compost o humus de cuc. És aconsellable que, en el mes d’octubre, es realitzi l’últim adob, utilitzant adob d’alliberació lenta. És un bon moment per preparar encoixinats. Els encoixinats protegeixen les arrels del fred i de les gelades, eviten la proliferació de males herbes i, si es fan amb materials orgànics, enriqueixen el sòl a mesura que es van descomponent aquests materials.

Pel que fa a la gespa, segons les seves característiques, és convenient aplicar fertilitzant sempre amb les mesures preventives oportunes per a evitar les cremades. Una combinació acceptable és un adob de nitrogen, fòsfor i potassi, a ser possible en baixa quantitat de nitrogen.

 

Aquestes pràctiques són una guia dels possibles treballs a realitzar durant la tardor en un jardí mitjà i familiar. En Parcs i Jardins Catalunya som conscients, gràcies a una dilatada experiència en manteniment de jardins durant les quatre estacions de l’any, de la importància d’aquestes tasques a realitzar per a mantenir el jardí en bon estat. Si en vols saber més, ens ho podeu consultar.

Feu un comentari